22 March 2013

Penakut.

   Pertama kali kau mendaratkan kedua telapak kaki kau yang beralaskan selipar kerana kau takut akan bumi yang orang bilang penuh dengan kepalsuan secara automatis kau melihat orang disekelilingmu sungguh menjengkelkan. Seolah olah setiap antara mereka mengejekmu, ada juga yang mengecilkan mata bundar mereka sehingga meninggalkan seperseratus anak matanya untuk memenamkan pandangan itu ke dalam jiwamu. Saat itu kau mula berpeluh, kau takut. Kondisi itu tidak berlanjutan pada percubaan keduanya.
   Kali ini kau masih bersepatu dikaki dengan mentaliti kau sendiri - takut cacing masuk dekat celah2 kuku. Pada lokasi yang sama kau mendarat, mereka yang sama kau lihat, kau masih dijamah ketakutan. Aneh. Aku pernah senasib sepertimu tapi untuk percubaan yang kedua, aku tidak takut. Malah aku sudah mula bertepuk tampar dengan mereka yang sedari asing buatku hingga kini. Mengapa kau masih takut ? Melihat kejadian aneh itu aku mencari asbab ketakutan kerana aku tak bakal tenang selagi kau takut. Tiga minggu aku gagal mimpi gagal menghadap matahari.

Satu. Dua. Tiga.

   Malam terakhir minggu ketiga itu aku berjalan di tempat kau mendarat untuk kesekian kalinya. Malam itu seolah olah punya jawapan untuk soalan yang sudah menjadi jeruk. Aku melihat sekeliling manusia yang mengorak langkah bersegi rawak. Manusia yang bertali leher berkemeja putih seakan dari darah daging kelompok kasta teratas. Pada wajahnya. Ya. Pada wajahnya ada yang aneh, mimik mukanya statik. Tiada kedut2 masalah tiada juga liang2 bahagia dan ianya terkopek ! Ahh, aku lupa. Ini zaman modanisasi materialistik. Sekarang manusia hanya berperasaan pada dunia digital.
   Mereka akan mengenakan topeng muka apabila mereka menyelam dalam lautan manusia. Berjalan dengan sentiasa tersenyum ataupun mulut penuh nanah. Patutlah kau takut. Kau sudah awal2 lagi menyedari akan ini tapi kau takut nak kasitahu aku. Tidak mengapa, kawan. Jika kau sudah hilang rasa takut itu, ikut aku kemari. Mendaratlah di tempat yang sama kau mendarat. Aku ada di situ sampai bila2. Aku ada pelawat, ada topeng yang perlu diperbaiki. Sampai jumpa !

No comments:

Post a Comment